26 / 04 / 2024
gunes-enerji-santrali-kurmak-karli-yatirimlar.com

Güneş Enerji Santrali Kurmak

Güneş enerjisi son yılların en popüler yenilenebilir enerji kaynaklarından birisi şüphesiz. Güneş enerji santralleri (GES) de bu popüler enerjinin üretildiği ve depolandığı santraller. Dünya’ da ve Türkiye ‘de yenilenebilir enerji kaynaklarına olan ilginin artması ve bu enerji kaynaklarının yaygınlaşması ile, Güneş Enerji Santralleri ‘nin ve Güneş enerji santrali yatırımının popülaritesi de arttı. Ülkemizde birçok yatırımcı bir güneş enerji santrali kurarak, bu alana yatırım yapmak istiyor. Bu yazımızda, bu popüler yatırım alanına değinecek, Güneş Enerji Santrali kurulumu, güneş enerji santrali maliyeti ve bu alandaki teşviklere değineceğiz. Güneş Enerji Santrali Kurmak için gereken noktaları inceleyeceğiz.

 

Güneş enerjisi, hemen hemen her yerden ulaşabileceğiniz bir kaynağın, güneşin, sınırsız enerjisi aslında. Bu enerji kaynağını kullanarak, enerji elde edebilir, bu enerjiyi de elektrik enerjisi gibi farklı enerjilere çevirerek kullanabilir, enerji maliyetlerinizi oldukça düşürebilirsiniz. Güneş enerji santrallerinin esas kuruluş amacı ile de bu enerjiyi ilgili kurumlara veya şirketlere satabilirsiniz.

gunes-enerji-santrali-kurmak-2

Güneş Enerji Santrali Kurulumu

Güneş enerji santrali kurmak için öncelikle yapmanız gereken bu alanda hizmet veren, güneş enerji santrali kuran firmalar ile iletişime geçmeniz gerekiyor. Bu alanda çalışan firmalar ile iletişime geçerek, birlikte çalışacağınız firmayı belirlemeniz bu konudaki en kritik noktalardan. Çünkü hem santral kurulumu hem de yönetimi konusunda bu firmalar ile birlikte yürüyeceksiniz. Peki bu firmalardan biri ile anlaştıktan sonra hangi aşamalar sizi bekliyor olacak?

 

Bir güneş enerji santrali kurmak için, birlikte çalışacağınız firmanın ve sizin atacağınız ilk adımlardan biri de yapılması gereken fizibilite çalışması. Bu fizibilite çalışması ile santrali kuracağınız yeri belirleyecek, kurulum için gereken modülleri, invertörleri vb diğer ekipmanları netleştirecek, güneş enerji santrali maliyetini hesaplayabileceksiniz.

gunes-enerji-santrali-kurmak-1

Güneş Enerji Santrallerinde Hangi Paneller Kullanılır?

 

Güneş enerji santrali kurmak için gereken en temel ekipman şüphesiz güneş enerji panelleri. Güneş enerji santrallerinde kullanılan paneller temelde ikiye ayrılır. Diğer bir tabirle, iki tip güneş enerji modülü vardır. Bunlar;

 

  • Monokristalsilisyum
  • Polikristalsilisyum

güneş-enerji-santrali-panel-tipleri

Monokristalsilisyum paneller, verimi oldukça yüksek olan panellerdir. Panel verimi yaklaşık %15-24 civarındadır. Fakat kurulum maliyeti biraz daha yüksektir.

 

Polikristalsilisyum paneller, verimi monokristalsilisyum panellere göre daha az verimli ama kurulum maliyeti de daha düşük olan panellerdir. Polikristalsilisyum paneller için verim yaklaşık %14-19 civarındadır.

 

Monokristalsilisyum paneller yüksek verimi ve maliyetinden dolayı daha dar alanlar için terci edilirken, Polikristalsilisyum paneller, daha geniş alanlarda tercih edilir. Verimi nispeten düşük olsa da, maliyeti yönünden avantaj sağlar.

 

Monokristalsilisyum paneller renginden ve yapısından dolayı bütüncül bir görünüme sahipken, Polikristalsilisyum paneller, daha ayrık yapıdadır. Ayrıca bu renk Monokristalsilisyum panellerde aşırı sıcakta düşük verime neden olurken, Polikristalsilisyum paneller bu tip ortamlarda daha avantajlıdır.

 

Güneş Enerji Santrallerinde (GES) bu iki panel tipinden en çok Polikristalsilisyum paneller kullanılır. Çünkü bu panellerin maliyeti daha düşüktür.

 

Monokristalsilisyum panel hücreleri tek bir silikon çubuk dilimlenerek yapılır. Hücreler daha sonra bir güneş paneline sığacak şekilde yerleştirilir. Polikristalsilisyum panel hücreleri ise kalıplara erimiş silikon dökülerek yapılır, burada soğur ve katılaşır.

gunes-enerji-santrali-nasil-calisir-2

 

Güneş Enerji Santrali Arazisi Seçilirken Nelere Dikkat Edilmelidir?

 

Güneş Enerji Santralini kuracağınız arazinin seçimi, fizibilite çalışmaları sırasındaki en önemli noktalardan biridir. Peki, santrali kuracağınız araziyi neye göre seçmelisiniz?

 

Öncelikle GES Arazisi için dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, arazinin yıllık güneşlenme süresi. Bir güneş enerji santrali kurmak için, seçeceğiniz arazinin yıllık güneşlenme süresi 6 saat/günden fazla olmalıdır. Yani, günde ortalama en az 6 saat güneşlenebilen bir arazi seçmelisiniz. Ayrıca günlük radyasyon ışınımının yüksel olduğu alanlar tercih edilmelidir.

 

Güneşlenme süresinin yanı sıra, il ve ilçe merkezlerine olan uzaklığı ile trafo merkezlerine olan uzaklığı da maliyet açısından oldukça önemlidir. Çünkü işçilik maliyetleri, bu mesafelere göre değişebilmektedir. Bir değer verecek olursak, güneş enerji santraliniz için seçeceğiniz arazi, trafo merkezine en fazla 20 km uzaklıkta olmalıdır.

gunes-enerji-santrali-tesvik

Bir Güneş Enerji Santralinde Ne Kadar İnvertör Kullanılır?

 

İnvertörler, güneş enerji santrallerinin ana ve en önemli ekipmanlarındandır. Kuracağınız santralde kullanacağınız inventörlerin kalitesi, teknik hataları azaltabileceği gibi, enerji veriminizi de oldukça arttıracaktır. Bu nedenle kaliteli inventörler kullanmanız, oldukça önemli. Peki, bir güneş enerji santralinde kaç inventör kullanılır? Bu sayıyı net bir şekilde vermemiz oldukça zor çünkü projenizin büyüklüğüne ve seçeceğiniz inventör markasına göre, kullanacağınız inventör sayısı da değişiklik gösterecektir.

 

gunes-enerji-santrali-nasil-calisir-1

Güneş Enerji Santrali Maliyeti

 

Bir güneş enerji santrali kurmanın, büyüklüğüne göre oldukça değişken bir maliyeti olacaktır. Kurmayı planladığınız alana, bu alanda kullanılacak panellere, invertörlere vb bir çok ekipmana göre, maliyetiniz artış gösterecektir. Bu maliyete, yerleşim yerlerinin uzağına kurduğunuz güneş enerji santrallerinin ulaşım maliyeti de eklendiğinde, yatırım için gereken miktar oldukça fazla olabilecektir. Fakat bu noktada devreye, güneş enerji santrali devlet desteği bir diğer adıyla güneş enerji santrali teşvikleri girebilecektir.

 

Yatırım yapmak istediğiniz güneş enerji santrali projesi için devletten teşvik alabilir, maliyetinizi oldukça düşürebilirsiniz. Diğer Yenilenebilir enerji kaynaklarında olduğu gibi, güneş enerjisi yatırımları için de devlet oldukça yüksek teşvikler vermektedir. Bu teşviklerden faydalandığınızda, başlangıç için yatırdığınız paranın büyük bir bölümünü devletten geri alabiliyorsunuz. Bu da, yatırım maliyetinizi oldukça düşürüyor.

 

Güneş Enerji Santrali Teşvik

 

Güneş Enerji Santrali Kurmak için devlet desteği bir diğer adıyla yatırım teşviği alabilirsiniz. Özellikle yenilenebilir enerji kaynakları konusunda devlet destekleri oldukça fazla. Siz de güneş enerji santrali teşviklerinden yararlanarak bir Güneş enerji santrali (GES) sahibi olabilirsiniz. Peki bu alanda nasıl destekler ve teşvikler var?

gunes-enerji-santrali-nasili-kurulur

Enerji sektörü devletin en çok desteklediği sektörlerden biri. Özellikle yenilenebilir enerji kaynakları bu alanda ön plana çıkıyor. Güneş enerji santralleri de yenilenebilir enerji kaynaklarının en üstünde yer aldığından, bir güneş enerji santrali kurmak için, siz de bu güneş enerji santrali devlet desteklerinden faydalanabilirsiniz.

 

Güneş Enerji Santrali Kuran Firmalar

 

Son yıllarda ülkemizde yenilenebilir enerji kaynaklarına olan ilginin ve bu alana yapılan yatırımların artması sebebiyle, birçok firma bu alanda hizmet vermeye başladı. En temel yenilenebilir enerji kaynaklarından biri olan güneş enerjisi alanında da hizmet veren firmalar gün geçtikçe fazlalaştı. Başlangıç aşamasında hem fizibilite çalışmaları hem kurulum hem de kurulum sonrası işletme desteği veren bu firmalar, güneş enerji santrali yatırımını oldukça kolaylaştırıyor.

 

Güneş enerjisi ve güneş santralleri alanına yatırım yapmak istiyorsanız, öncelikle yapmanız gereken, bu alanda güzel projelere imza atmış, tecrübeli bir firma bulmak. Bu firmayı bulduktan sonra, karşılıklı bilgi alışverişinde bulunarak güneş enerji santralinizi nereye kuracağınızı, kurulum maliyetini, yatırımınızın geri dönüşümünü birlikte hesaplayabilir, bu firmaların tecrübesinden faydalanabilirsiniz. Unutmayın. Enerji işleri oldukça ciddi işler ve bu alandaki en önemli nokta da tecrübe. Yeterli tecrübeye sahip bir ekiple çalıştığınız takdirde, yatırımınızın geri dönüşünü en kısa zamanda alacağınız gibi, bu süreçte ortaya çıkacak problemleri de minimize edebileceksiniz.

 

Güneş Enerji Santrali Kurmak için size destek olabilecek bazı firmaları aşağıda listeledik. Bu firmalardan biri veya farklı bir firma ile iletişime geçebilir, bu yatırımınız için bu firmalardan birinden destek alabilirsiniz.

 

 

 

Hakkında admin

Buna da bir göz atın ...

yenilenebilir-enerji-kaynaklari-karli-yatirimlar.com

Yenilenebilir Enerji Kaynakları

Dünya genelinde kullanılan enerjinin büyük bir bölümü fosil yakıtlardan sağlanmaktadır. Bu fosil yakıtlar, petrol, kömür, …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir