27 / 04 / 2024

StartUp Nedir? Start-Up Hakkında Her Şey!

İnsanoğlu yaşamı boyunca birçok problemle karşılaşıyor ve bu problemler farklı yöntemlerle çözülüyor. Teknoloji geliştikçe, bu çözüm yöntemlerine yenileri ekleniyor ve problem çözmek girişimciliğin en temel uğraşı alanları arasına giriyor. Böyle bir ortamda, ortaya start-up lar çıkıyor. Biz bu yazımızda, startup nedir, startup nasıl kurulur, startup konusunda dikkat edilecek hususlar gibi bu konuda en önemli kısımlara değineceğiz. Dünyayı daha güzel bir yer yapmak adına ortaya çıkan bu inovasyon örnekleri hakkında bilmemiz gereken temel bilgileri anlatacağız. Özet bir bilgi olarak, startuplar hakkında sizleri bilgilendirmeye çalışacağız. Neler yapmanız gerektiğine ve neleri yapmamanız gerektiğine değineceğiz.

 


 

StartUp Nedir?

O zaman ilk olarak startup nedir, bu soruyla başlayalım. Startup nedir sorusuna vereceğimiz en kısa yanıt, startup yeni kurulan ve yeni bir ürün ve servisle ortaya çıkan bir firmadır diyebiliriz. İnsanların yaşamlarına bir katkı ya da yeni bir hizmet sunmak isteyen girişimciler, bu ürün ve hizmetlerini, yeni bir firma ile görücüye çıkarırlar. Bu yeni ve genç firma ve marka ile, ya halihazırda var olan piyasada yer edinmeye çalışırlar, ya da kendi yarattıkları yeni piyasayı daha da geliştirmeye gayret gösterirler. Çünkü ortaya çıkan ürün ya da hizmet, yepyeni bir ürün olabileceği gibi, var olan bir ürünün geliştirilmesi ile ortaya çıkarılmış bir ürün ya da hizmet olabilir.

start-up-nedir-ne-demektir-karliyatirimlar.com

Bu bağlamda startuplar, insanlığa yeni bir hizmeti ya da ürünü, farklı bir yoldan sunan çiçeği burnunda genç girişimlerdir. Aslında burada yapılan temel şey inovasyondur. İnovasyon bildiğiniz gibi, bir ürüne bir yenilik, katkı getirmek ya da yepyeni bir ürün ya da hizmetle, insanlığa katkı sağlayacak bir hamlede bulunmaktır. Bu genç girişimler, yani startup lar da, aslında inovasyon örnekleri dir. Peki inovasyon nedir?

 


 

İnovasyon Nedir?

Startup nedir sorusundan sonra şimdi de isterseniz inovasyon nedir sorusuna yanıt arayalım. İnovasyon silimize ingilizce “inovation” kelimesinden geçmiştir. Innovation ingilizce olarak, ”yenilik” ve “buluş” anlamına gelmektedir. Bu bağlamda da kastettiği şeyi çok iyi bir şekilde ifade etmektedir. TDK ‘ya göre inovasyon nedir bakacak olursak, inovasyon “yenileşme” anlamına geliyor.

startup-inovasyon-nedir-karliyatirimlar.com

İnovasyon, insanlığa hizmet etmek için ortaya çıkaracağınız yeni bir ürün, var olan bir üründe yapacağınız bir değişiklik ile onu daha iyi ve faydalı bir hale getirmek, geliştirmek aslında. Yani siz bir alanda inovasyon yaptığınızda, o alana bambaşka bir boyut ve gelişim getirerek, ondan alınan verimi de arttırırsınız. Dolayısıyla insanlığa ve dünyaya yeni bir şey kazandırmış olursunuz. Bu inovasyon örnekleri, fiziksel bir ürün olabileceği gibi, bir servis ya da bir fikir de olabilir.

 

Start up nedir, inovasyon nedir sorularına yanıt verdik. Şimdi isterseniz, startup nasıl kurulur bunu biraz inceleyelim.

 


 

Start-Up Nasıl Kurulur?

Startup nedir sorusundan sonra ilk aklımıza gelen soru şu: Peki ama bir startup nasıl kurulur? Bir start-up a başlamak için neler gerekir? Şimdi de isterseniz bu soruların yanıtlarını verelim.

startup-nasil-kurulur-karliyatirimlar

Bir fikriniz olduğunda, bunu elle tutulur bir hale getirmeniz için, bazı adımlar atmanız gerekir. Özellikle çağımızda, oldukça fazla fikir var ve bu fikirlerin birçoğu maalesef sadece sözde. İşte startuplar aslında bu sözde fikirleri, icraata geçiren cesur girişimciler. Fakat bir startup ı başlatmak başta biraz korkutucu gelebilir. Özellikle de eğer daha önceden maaşlı bir çalışansanız, böyle bir riske girmek sizi daha da korkutabilir. Fakat gerçekte durum bunun tam tersidir.

 

Startup nedir sorusundan sonra, şimdide birkaç adımda startup nasıl kurulur buna bakalım.

 


 

Yeni Bir fikir

 Bir startup kurmak için öncelikle yeni bir fikrinizin olması gerekir. Bu bağlamda bu fikir yeni bir buluş, ürün, servis ya da var olan bir ürüne servise getirilen yenilik olabilir. Ortaya koyacağınız bu yeni ürün ya da servisin, insanlık yararına ortaya çıkarılmış bir ürün olması gerekir.

Startup nedir sorusuna en güzel yanıt şu belki de, start-up fikrini icraata dökebilenlerin oluşturduğu bir yapıdır.

 


 

Hedefinizi Belirleyin

Bir girişimci ve startup için en önemli şeylerden biri, hedeftir. Hedefinizi net bir şekilde belirleyin. Bu fikrinizle, ürününüzle ya da servisinizle;

  • Ne yapmak istiyorsunuz?
  • İnsanlığa nasıl bir katkı sağlamak istiyorsunuz?
  • Ulaşmak istediğiniz nokta nasıl bir nokta?

Bu ve benzeri sorulara yanıt vermelisiniz. Bu sorulara başta vereceğiniz net yanıtlar, sizi gelecekte daha doğru bir yere götürecek. Yoksa, ulaşmak istediğiniz yeri bilmeden, hiçbir yere ulaşamazsınız.

 


 

Hedef Kitlenizi Belirleyin

Hedef belirlemeden sonra, hedef kitlenizin kim olduğuna odaklanmalısınız. Kimlere bu ürünü satacaksınız ya da kimlere bu servisi vereceksiniz? Hitap edeceğiniz kişilerin net bir şekilde belirlenmesi, ürününüzü ortaya çıkarırken elinizi bir hayli kuvvetlendirecek. Çünkü siz onlar için bu servisi veriyorsunuz ve onları tanımak, onların istediği gibi bir ürün ortaya çıkarmak ancak net bir hedef kitle belirlemesiyle olur.

startup-hakkinda-hersey-karliyatirimlar.com


 

İşinizi Planlayın: İş Planı Oluşturun

Startup ınız için hedef ve hedef kitlenizden sonra, işinizin planını ortaya koymalısınız. Yani iş planı oluşturmalısınız. Daha doğrusu hem hedeflerin hem hedef kitlenin olduğu ama daha detaylı bir iş planını oluşturmalısınız. Ürünü nasıl ortaya çıkaracağınızdan, hangi kanallarla satışa sunacağınıza, nasıl destek sağlayacağınızdan, operasyonu nasıl yapacağınıza, finansal taraf ile ilgili bilgilerden birçok noktaya değinilmesi gereken bu iş planları, sizin önünüzü görebilmeniz için oldukça önemli.

Kanvas iş planına göre aşağıdaki bilgileri belirleyebilirsiniz:

  • Değer Önerileri
  • Müşteri Kesitleri
  • Maliyet Yapısı
  • Gelir Kaynakları
  • Kilit ortaklar
  • Kilit etkinlikler
  • Kilit Kaynaklar
  • Kanallar
  • Müşteri İlişkileri

 

Aşağıda bu iş planını bulabilirsiniz.

 


 

Startup İçin Şirket Kurulumu

İş planınızı güzel bir şekilde hazırladıktan sonra artık işleri resmiyete dökme vakti geldi. Startup ınızla ilgili bir şirket kurmanız gerekiyor. Şirketinizi kurmak için bu konuyla ilgili yerlerden alacağınız destek ile hızlı bir şekilde şirket kurulumu yapabilirsiniz. Kuracağınız şirket şahıs şirketi olabileceği gibi, limited şirket gibi daha farklı şirket modellerini de kullanabilirsiniz. Her bir modelin kendine has vergi avantajları olduğunu hizmet alacağınız kurumdan öğrenebilirsiniz.

 

Startup nedir sorusunun bir yanıtı da aslında çiçeği burnunda genç bir şirket olmasıdır.

 


 

Startup Takımını Kurmak

Bir startup için en önemli noktalardan biri de takım kurulumu. Peki bir startup takımı nasıl kurulur? Bir diğer tabirle, startup ekibi nasıl kurulur?

 

Öncelikle girişiminiz için gerekli olan çalışan listesini oluşturmalı, size bu yolda nasıl çalışanların yardımcı olabileceğini belirlemelisiniz. Neye ihtiyacınız var? Hangi hizmetleri dışardan alabilir hangi hizmetleri çalışanlarınızdan bekleyebilirsiniz? İşte bu soruların yanıtlarını vererek, ihtiyacınızı belirleyebilirsiniz.

 

İhtiyaç belirlendikten sonra, bu ihtiyacı karşılayacak çalışan adayları ile görüşebilir, ekibinizi bu şekilde sıfırdan kurabilirsiniz. Bu ekipleri kurarken farklı karakter analizi testlerinden de yararlanmanız, startup ınız için çok faydalı olabilecektir. Çünkü insanlar farklı yeteneklere sahiptirler ve bu yeteneklerine göre bir işe yerleştirdiklerinde, çok daha iyi performans gösterirler. Çünkü işlerini severler, kurumlarına daha da bağlı olurlar.

 


 

Reklam ve Pazarlama Adımları

Fikriniz, hedefleriniz, planlarınız, şirketiniz ve takımınız tamam artık ürününüzün reklam ve pazarlamasına sıra geldi. Bu noktada birbirinden farklı birçok imkana sahipsiniz. Çağımız dijital pazarlama ve sosyal medya pazarlama çağı. Öncelikle bir web sitesi kurabilir, bu web sitesine bağlı sosyal medya hesaplarını alabilirsiniz. Bu noktada, şirketiniz ve markanızın isimlerinin alınmamış olması çok önemli. Dolayısıyla, daha yola ilk koyulduğunuzda bunları almış olmanız gerekir.

 

Hem web sitenizin reklamlarını, Google üzerinden yapabilirsiniz, hem de çeşitli sosyal medya kanallarından paylaşımlar yaparak, markanızı, şirketinizi daha çok insana duyurabilirsiniz. Özellikle, youtube, instagram, twitter, linkedin, facebook, tiktok gibi platformlar son zamanlarda oldukça popüler. Bu platformların gücü ile pazarlama faaliyetlerini yapabilirsiniz.

 

Unutmayın, dijital pazarlama ve sosyal medya pazarlamasında, istikrar her şeydir! Startup nedir sorusuna güzel bir yanıt da start-up, yaptığı işi aynı zamanda iyi de pazarlayabilendir.

 


 

Kuluçka Merkezleri: Bunu Sakın Yapmayın!

Startup nedir bir startup konusunda neleri yapmanız gerektiğini adım adım anlattık. Şimdi sıra geldi neleri yapmamanız gerektiğine. Bu konuyu bireysel bir tecrübeyle aktarmanın daha yararlı olduğunu düşünüyorum. Burada değineceğim konu kuluçka merkezi seçimi! Aman Dikkat!

 

Öncelikle, girişiminiz ya da startup ınız için bir kuluçka merkezine ihtiyacınız var mı? Bunun cevabı HAYIR. Çünkü büyük şirketler ve girişimler, garajlarda kurulmuş yapılar. Hiçbir kurumdan destek almadan, kendi başlarına dünyaya hitap edebilmiş firmalardan bahsediyorum. Microsoft, Apple böyle firmalar mesela. Bu nedenle, herhangi bir kuluçka merkezinden destek almaya kesinlikle ihtiyacınız yok.

 

Ama oldu ki bir kuluçka merkezinden destek ya da eğitim almak istediniz. Ya da sizin gibi girişimcilerin olduğu bir ortamın havasını solumak istediniz. İşte bu noktada dikkat etmeniz gereken çok kritik noktalar var. Çünkü bu noktada fikrinizin üzerinden kar elde etmeye çalışan bazı kuluçka merkezleri ileride size ayak bağı olabilir.

 

Ben bu noktada büyük bir hata yaparak İTÜ Çekirdek Kuluçka merkezine dahil olmuştum. Bu süreç başlangıcında her girişimciye bir sözleşme imzalatıldı ve sözleşmede girişimlerle ilgili kurulacak şirketlerden %3 hisse talebi bulunuyordu. Ve bunun ne olduğunu sorduğumuzda da sadece prosedürel bir ifade olduğu bilgisini almıştık. Fakat aradan 5 yıl geçmeden, sözleşme maddesindeki 5 yıl içinde ifadesine binaen, benimle iletişime geçtiler ve adeta “Hakkımız isteriz kardeşim” der gibi benden hisse devri talebinden bulundular. Yani sadece birkaç görüşme için, kendileri bile girişimci olamayan eğitimci ve mentörlerle yapılan birkaç görüşme karşılığında şirketinizin %3 ünü istiyorlar. Ve konu ile ilgili şirin emailler atmalarına rağmen, daha sonra dava açmak niyetiyle, eve ihtarname gönderiyorlar. Maalesef şaka değil…

 

Girişimim olan bloguma 2011 yılında başlamıştım. Yıllar süren bir emeğin, iğne ile kuyu kazmak gibi bir emeğin daha sonradan işe dönüşmesi bu aslında. Hal böyleyken, İTÜ Çekirdek kuluçka merkezi programına hiç gereği yokken dahil olmam ve sonradan bana böyle bir talebin yapılması hakikaten sinir bozucu. Fakat ülkemiz girişimcilik tarihine bakıldığında ve girişimcilerin desteklenmesi yerine, önlerine engeller çıkarıldığı göz önüne alındığında, bu kurumun yaptığı şey aslında çok tanıdık. 

 

İşte bu nedenlerle, kendi tecrübelerime dayanarak, İTÜ Çekirdek kuluçka merkezi ‘ni kesinlikle size tavsiye etmiyorum. Bu gibi yerlerden alacağınız eğitimler yerine, Seth Godin, Phliph Kotlet, Guy Kawasaki gibi alanında üstad olmuş kişilerin birkaç pazarlama kitabını okusanız, beraberinde de, başarılı olmuş girişimcilerin biyografilerini okursanız eminim sizlere daha çok faydası olacaktır.

 

İşte bu gibi bir durumla karılaşmamak adına, startup ınız için bu ve benzeri kurumlardan sakın destek almayın ya da destek almanız gerekiyorsa, sözleşmelerini bir avukat vasıtasıyla imza atın. Çünkü size başta yanlış bilgi verebilecekleri gibi, başlangıçta size çok küçük gözüken rakamlar, daha sonra şirketiniz büyüdüğünde, göze daha büyük gelebilmektedir. Bir de sadece sizin emeğiniz olan bir startup ya da girişimden, neden hiç hakkı olmayan insanlar yararlansın? Bu yüzden aman dikkat!

 

Bu yazımızda startup nedir, startup nasıl kurulur ve startup konusunda dikkat edilmesi gereken noktalara değindik. Size göre startup nedir? İsterseniz yorumlarda belirtebilirsin. Umarız bu bilgiler ışığında yeni girişiminiz hızla istediğiniz noktalara gelir. Başarılar..!

 


 

Girişimciler ve Startup ‘lar İçin Tavsiye Kitaplar

Startup nedir, Startup şirket nedir ve nasıl kurulur gibi soruları yanıtladıktan sonra, bu süreçte neleri yapıp hangi hatalardan kaçınmanız gerektiğine de değindim. Şimdi sıra geldi, bu noktada bana ilham olmuş, alanında en çok okunan girişimci kitaplarına. Startup ‘ların mutlaka okuması gereken kitapları sizler için aşağıda derledim.

 


İknanın Psikolojisi – Robert Cialdini

iknanin-psikolojisi-robert-cialdiani-karliyatirimlar.com

Özellikle ikna konusunda alanında en önemli kitaplardan biri olan İknanın Psikolojisi, girişimcilerin ve startup sahiplerinin okuması gereken kitaplardan. Bu kitap ile insanları nasıl ikna edeceğinizi alanında yapılmış önemli deneyler eşliğinde öğreneceksiniz. 


 

Mor İnek – Seth Godin

seth-godin-mor-inek-karliyatirimlar.com

Tam bir pazarlama dehası olan Seth Godin ‘in en gözde kitabı Mor İnek listemizin ikinci sırasında. Siz de büyük markaların pazarlama ve reklam hikayelerini öğrenmek istiyorsanız Mor İnek sizin için müthiş bir seçim. Özellikle yeni kurulmakta olan Startup ‘lara önemli fikirler verebilecek bir kitap Seth Godin ‘in Mor İnek kitabı. 

 


İş Modeli Üretimi – Yves Pigneur, Alexander Osterwalder

is-modeli-uretimi-karliyatirimlar.com

İş Modeli Üretimi özellikle iş kanvasını detaylıca açıklaması yönüyle oldukça güzel bir kitap. Siz de girişiminizin startup firmanızın detaylı bir iş planını iş kanvası üzerinde çıkarmak istiyorsanız, iş modeli üretimi sizin için önemli bir kaynak. Startup nedir, Startup nasıl kurulur gibi sorulara örneklerle yanıt bulabileceğiniz bir kitap İş Modeli Üretimi

 


Outliers (Çizginin Dışındakiler) – Malcolm Gladwell

cisginin-disindakiler-outliers-malcolm-gladwell-karliyatirimlar.com

Malcolm Gladwell alanının en önemli ve çok okunan yazarlarından. Kitapları onlarca dile çevrilen yazar, girişimciler için kitaplar denildiğinde ilk akla gelen ayzarlardan. Çizginin Dışındakiler (Outliers) kitabı, Malcolm Gladwell ‘in insanları başarıya götüren o ayrım sürecine gidiyor ve bize başarının görünmeyen bazı anahtarlarını sunuyor. Başarının kökenleri konusunda merakınız varsa, Outliers tam size göre. 

 


Triggers-Değişim Çarkı – Mark Reiter

triggers-karliyatirimlar.com

Mark Reiter ‘in Triggers kitabı özellikle alışkanlıklar alanına odaklanarak, yeni alışkanlıkları nasıl edinebileceğinize değiniyor. Bir Startup olarak siz de yeni alışkanlıkları nasıl kazanacağınızı ya da müşterinize de nasıl kazandıracağınızı öğrenmek için Mark Reiter ‘in Triggers kitabından yararlanabilirsiniz. 


Nöro Marketing -Patrick Renvoise

noromarketing-karliyatirimlar.com

Son yılların en gözde pazarlama yöntemlerinden biri de nöro pazarlama yani nöromarketing. Nöromarketing kitabı, müşterinizin beynindeki o al düğmesine basmak için size nöromarketing tüyoları veriyor.Özellikle nöropazarlamaya meraklıysanız, bu kitap kaçmaz. 


The Tipping Point (Kıvılcım Anı) Malcolm Gladwell

kivilcim-ani-malcolm-gladwell-karliyatirimlar.com

Kıvılcım Anı, Malcolm Gladwell ‘in bir diğer kitabı. Bu kitapta pazarlama için önemli ama küçük detayların nasıl fark yaptığı konusuna değiniyor Malcolm Gladwell. Okuması hem keyifli hem de bir çok araştırmadan söz eden kitap, girişimcilerin mutlaka okuması gereken kitaplardan biri. Başarılı bir Startup nedir sorusuna bir başka cevap da aslında bu kitaptaki detaylı pazarlama adımlarıyla verilmiş. 

 


Takım Oyunu – Seth Godin

seth-godin-takim-oyunu-karliyatirimlar.com

Bir startup ınız varsa, bri girişimciyseniz, bir takımınız da olmalı. İşte bunun anahtarı da Seth Godin ‘den. Seth Godin, Takım Oyunu adlı kitapta, neden bir takım kurmanız gerektiğini, insanların neden bir takıma dahil olmak istediklerinin ayrıntılarıyla açıklıyor. Bun bağlamda başarılı start up nedir, başarılı startup başarılı bir takım kurabilen bir girişimdir. 

 


Bir+Bir=Üç – Dave Trott

bir-bir-esittir-uc-karliyatirimlar.com

Bir+Bir=Üç Yaratıcılığı Kışkırtan Hikayeler benim için oldukça önemli bir kitap. Bu kitap dünyaca ünlü proje ve yapımlardaki yaratıcı anları anlatıyor ve bu hikayelerle bize ilham veriyor. Benim bu hikayelere en çok ihtiyacım olduğu dönemde karşıma çıkan Bir+Bir=Üç Yaratıcılığı Kışkırtan Hikayeler, bir girişimcinin motive olması için okuması gereken motivasyon kitaplarından. Dave Trott bu hikayelerle harika bir iş çıkarmış. Zaten bir girişimci için, girişimci hikayeleri ve biyografilerini okumak çok önemli. Bu noktada bu kitap size oldukça eğlenceli kısa hikayeler sunacak. 

 


Başarı İlkeleri – Jack Canfield

Basarı-İlkeleri-Jack Canfieldi-karliyatirimlar.com

Yine önemli bir motivasyon ve başarı kitabı olan Jack Canfield ‘in Başarı İlkeleri kitabı, size başarı için gereken adımları madde madde sunan kitaplardan. Kitapta yer alan adımları ve önerileri bir bir yaptığınızda, bu kitabın sonunda kendinizi bambaşka biri olarak bulabilirsiniz. 


Pazarlama 5.0 – Phliph Kotler

pazarlama-5.0-philip-kotler-karliyatirimlar.com

Philip Kotler, dünyadaki en büyük pazarlama üstadlarından biri. Pazarlama 5.0 kitabıyla Philip Kotler yeni pazarlama alanlarını ve yeni dünyaya pazarlamanın nasıl ayak uydurduğunu gösteriyor bizlere. Siz de yeni dünyanın pazarlama taktiklerinin öğrenmek istiyorsanız, Philip Kotler Pazarlama 5.0 kitabı tam size göre. Başarılı bir startup kurmak istiyorsanız, çağı yakalamalı, pazarlama adımlarını ona göre düzenlemelisiniz. Bu bağlamda başarılı Startup nedir, başarılı startup çağı yakalamış pazarlama adımlarını uygulayan ve bunun etkisini pozitif manada gören girişimlerdir. 

 


80/20 Kuralı – Richard Koch

girisimci-kitaplari-seksen-yirmi-kurali-karliyatirimlar.com

Pareto İlkesi, sonuçların %80’inin herhangi bir olay için tüm girdilerin %20’sinden kaynaklandığını iddia eden bir ilke. 80-20 Kuralı kitabı, bu ilke üzerine kurulu. Özellikle girişiminizde hangi alanlara dikkat etmenizi ve nelere öncelik vermenizi çok iyi anlatan 80-20 Kuralı kitabı, startup firmaları için önemli bir kitap. Startup nedir sorusuna başka bir bakış açısı da bu kitap ile verilebilir belki de. Startup, o %20 ye sağlıklı bir şekilde odaklanabilen girişimlerdir diyebiliriz mesela. 

 


Zengin Baba Yoksul Baba – Robert T. Kiyosaki & Sharon L. Lechter

zengin-baba-yoksul-baba-karliyatirimlar.com

Zengin Baba Yoksul Baba, özellikle yatırım için okunması gereken kitaplardan. Kitapta aktif ve pasif varlıkların hayatımıza nasıl etki ettikleri, nasıl yatırım yapmamız gerektiği gibi önemli konular ele alınıyor. Bu kitabı okuduktan sonra, yatırım dünyasına farklı bakacağınız kesin. Siz de yatırım alışkanlıklarınızı geliştirerek zengin olmak istiyorsanız, Robert Kiyosaki ‘nin Zengin Baba Yoksul Baba kitabı sizin için. 

 


Buyology – Martin Lindstrom

buyulogy-martin-lindstrom-karliyatirimlar.com

Buyology, insanların neden satın aldığı ile ilgili çok önemli sırları deşifre eden bir kitap. Alanında oldukça önemli bir kitap olan Martin Lindstrom ‘un Buyology kitabı, ünlü markaların satış ve parlama hikayeleri ve insanların satın alma davranışlarını müthiş bir şekilde harmanlıyor. Siz de satış ve pazarlama konularına meraklıysanız ve girişiminizin bu alanda başarılı olmasını istiyorsanız, Buyology sizin için harika bir kaynak.  

 


Alışkanlıkların Gücü – Charles Duhigg

Alıskanlıkların-Gucu-Charles-Duhigg-karliyatirimlar.com

Charles Duhig ‘in Alışkanlıkların Gücü kitabı sadece girişimcilerin ve start up sahiplerinin değil, herkesin okuması gereken bir kitap. Kitapta, iyi bir alışkanlığın nasıl oluşturulabileceği, kötü alışkanlıkların  nasıl bırakılabileceği gibi çok önemli alışkanlık konuları işleniyor. Hem keyifli hem de uygulaması kolay olan Charles Duhig ‘in Alışkanlıkların Gücü kitabı, her evin kütüphanesinde mutlaka olması gereken kitaplardan. Peki iyi alışkanlıkları olan bir Startup nedir diye sorduğumuzda cevabınız ne olur? İşte bu noktada devreye ekip alışkanlıkları giriyor. İsterseniz detayları kitaba bırakalım. 

 


Akış – Mihaly Csikszentmihalyi

akis-Mihaly-Csikszentmihalyi-karliyatirimlar.com

 

Prof.Dr.Mihaly Csikszentmihalyi ‘in Akış kitabı alanında tam bir baş yapıt. Yine sadece girişimciler için değil herkes için olan Akış kitabı, hayattan aldığınız keyfi katlayacak bir kitap. Bu kitabı okuduktan sonra, aynı kişi olmayacağınız kesin. Siz de girişiminiz ve start up ınızı farklı bir boyuta taşımak, hayattan daha çok keyif almak ve mutluluğunuzu arttırmak istiyorsanız, Prof.Dr.Mihaly Csikszentmihalyi ‘in Akış kitabı sizin için altın değerinde bir kitap. Akış, aynı zamanda psikolog ve psikiyatrlar tarafından referans gösterilen referans bir kitap niteliğinde. Konumuz Startup nedir olsa da, Akış bundan çok daha fazlası. 

 


Girişimcilerin Mutlaka Okuması Gereken Diğer Girişimci Kitaplarına Da Göz Atabilirsiniz. 


girisimcilerin-mutlaka-okumasi-gereken-kitaplar-karliyatirimlar.com

Startup nedir konusunu sizler için anlatmaya çalıştığım bu yazının sonuna geldik. Umarım bu yazı sizin ve girişiminiz için çok faydalı olur ve yeni fikirler bulmanıza katkı sağlar. Unutmayın, her kitap size farklı bir bakış açısı sunar. O kitaptan edindiğiniz bilgiler ve bakış açılarıyla, hem hayatınıza hem de girişiminize bambaşka bir gözle bakar farklı inovatif fikirleri böylelikle harekete geçirirsiniz. Yani, rakiplerinizden farklı olursunuz. Bu yüzden, kitap okumanın önemini sakın unutmayın. Bu kitapları okumak size zaman kaybettirmez, aksine, yıllar kazandırır! Bu yüzden başarılı Startup nedir sorusunun cevabı, girişimcileri bol bol kitap okuyan start up lardır.

 


 

Startup İle İlgili Önemli Sorular

Startup ve Girişimcilik Farkı

Günümüzde, Startup ve girişim hemen hemen aynı manada kullanılsa da, aslında aralarından temel bir fark vardır. Girişimcilik bir iş kurma ve o işi yürütme süreçlerini kapsar. Yeni pazarlara girme ve farklı alanlara açılma gibi noktaları varıdr. Fakat startup girişimden biraz daha farklıdır. Bu bağlamda startup, hızlı büyüme imkanı olan ve yepyeni bir fikre dayanan daha çok teknolojik bir iştir. Bu anlamda bakıldığında, her startup aslında bir nevi girişimdir. Peki her girişim bir startup mıdır? Bu sorunun cevabıysa hayır. 

 


Startup Kaç Kişi İle Kurulur?

Startup nedir sorusuna yanıt vermiştik. Aslında bu sorunun cevabı burada da gizli. Bir bilgisayarınız ve bir fikriniz varsa, bir startup kurmak için gereken şeylerin yüzde yüzünü aslında sağlıyorsunuz. Yani siz, fikriniz ve bilgisayarınız, bir  startup kurmak için gereken üç şey. İşinizi büyüttüğünüzde, ekibinize katacağınız yeni kişilerle daha da büyüyebilirsiniz. Ama başlangıçta, sadece siz bile olsanız, fikrinizi hayata geçirebilir, startup firmanızı kurabilirsiniz..

 

startuplar-hakkinda-hersey-karliyatirimlar

Hakkında admin

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir