4 / 12 / 2024
dropshipping-nasil-yapilir-karliyatirimlar.com

Dropshipping Nedir? Dropshipping Nasıl Yapılır?

Bildiğiniz gibi pazar yerleri üzerinden yapılan satışlar Amazon FBA ve Dropshipping olarak iki ana kategoriye ayrılıyor. E-ticaret yapmak isteyen girişimciler, bu iki popüler yöntemen biri veya her ikisi ile birlikte dünya pazarına açılıyor ve ürünlerini geniş bir yelpazede satışa sunuyor. Evden iş imkanlarından ve internetten para kazanma yollarından biri olan bu e-ticaret yöntemlerinden her ikisi de sıklıkla kullanılıyor. Daha önceki yazımızda Amazon FBA ‘i detaylı olarak incelemiştik. Bu yazımızda hem Dropshipping Nedir sorusuna yanıt vereceğiz, hem de Dropshipping nasıl yapılır konusuna değineceğiniz.

 

Peki, Dropshipping Nedir? Amazon FBA ‘de ürünlerinizi Amazon depolarına gönderirsiniz ve satış sonrasında ürünler bu depolardan müşterilere ulaştırılırlar. Fakat Dropshippping ‘de durum biraz daha farklıdır. Dropshipping sistemi ile satış yapmanız için elinizde harhangi bir ürün stoğu bulundurmanıza gerek yoktur. Drop Shipping ‘de ürün siparişi alırsınız, bu siparişi üretici ya da toptan satın aldığınız firmaya iletirsiniz ve onlar sizin yerinize müşteriye ürünü ulaştırırlar. Burada siz üretici ve müşteri arasındaki köprü konumunda olursunuz. Tabi bu konudan müşterinin haberi olmaz. Tedarikçi firma, ürünlerinizi müşteriye siz gönderiyormuşsunuz gibi iletir ürünlerinizi. Özetle Dropshipping ‘e, Stoksuz Satış diyebiliriz.

 

Dropshipping-Nasil-Yapilir-k

 

Dropshipping (Stoksuz Satış) özellikle düşük sermayeli girişimciler için mükemmel bir başlangıçtır. Çünkü, yüksek meblağlar ödeyerek elinizde bir stok bulundurma gereksiniminiz olmaz Dropshipping ‘de. Satmak istediğiniz bir ürün bulursunuz ve daha sonra buna ihtiyacı olan bir müşteri. Müşteriye ürünü sattığınız zaman, stok bulundurmadan, herhangi bir depolama ve nakliye ücreti ödemeden, satış işlemini gerçekleştirirsiniz. Bu işlemleri sizin yerinize tedarikçiniz yapar. Tedarikçilerin ürünlerini satarak hem siz hem de onlar kazanırken, üzerinize bu konuda yük olacak nakliye ve depolama sorunlarından da kurtulmuş olursunuz. Çok güzel bir win-win örneğidir dropshipping.

Dropshipping Nasıl Yapılır?

Dropshipping daha önce de belirttiğimiz gibi oldukça kolay başlayabileceğiniz bir girişim. Dropshipping Nedir sorusuna yanıt verdik. Şimdi Dropshippping nasıl yapılır? bu sorunun yanıtını arayalım. Dropshipping yapmak için hangi adımları takip etmemiz gerekir. Gelin şimdi bu adımlara sırasıyla göz atalım.

 

Dropshipping ile Satacağınız Ürüne Karar Verin

Dropshipping yapmaya karar verdiğiniz zaman ilk belirlemeniz gereken, hangi ürünü satacağınız olacaktır. Hedef kitleniz dünya olacağı için, bir çok alternatife sahipsiniz. Fakat bu alternatifler arasında, rekabetin düşük olduğu bir ürüne yönelmeniz, çok güzel bir başlangıç adımı olacaktır. Çünkü, global pazarlarda bilinen ürünlerde rekabet oldukça fazladır. Örneğin, hemen hemen herkesin internet üzerinden aradığı bir elektronik ürünü satmaya çalışmak yerine, daha specific ve nadir aranacak ürünlere yönelmek, bu alandaki rekabetten etkilenmemenizi sağlayacaktır.

 

Ürünü Alacağınız Tedarikçiyi Bulun

Satmak istediğiniz ürüne karar verdikten sonra, bu ürünün tedarikçilerini araştırmalı ve sizin için uygun bir tedarikçiyle anlaşmalısınız. Unutmayın, tedarikçiniz bu noktada çok önemli. Hem ürünlerin maliyetleri, hem müşteriye ulaştırılması hem de müşteri memnuniyetinin sağlanması,  sizin için oldukça önemli. Bu aşamada güvenilir bir firma ile çalışmak, dikkat etmeniz gereken noktalardan biri olacaktır. Çünkü, ürününüzün satışını yaptıktan sonra, ürün tedariği tedarikçi firmada olacaktır. Fakat ürünü satan siz olduğunuz için, müşteri sadece sizinle muhatap olacaktır. Bu nedenle, ürünleri müşteriye uyun bir şekilde, zamanında teslim edebilecek ve stok problemi yaşamayacak bir tedarikçiyle çalışmak, yaptığınız dropshipping ‘de müşterileriniz ile problem yaşamamınızı sağlayacak ve sizi başarılı bir e-ticaret girişimcisi yapacaktır.

 

Ürünü Websitenize ve/veya Bir Pazaryerine Koyun

Tedarikçi ile anlaşmaya vardıktan sonra, sıra geldi ürünlerinizi vitrininize koymaya. Bu vitrin kendi web siteniz olabileceği gibi, Amazon, Ali Express gibi herhangi bir pazar yeri de olabilir. Satışını yapmayı düşündüğünüz ürünleri XML ile tedarikçi üzerinden web sitenize çekebililirsiniz.

 

Ürün Satış / Pazarlama Çalışmalarına Hız Verin

Ürünlerinizi listeledikten sonra, artık ürünlerinizin pazarlamasına başlayabilirsiniz. Bu konuda artık işler tamamen sizin performansınız bağlı. Çok satış yapmak istiyorsanız, bunun için gereken pazarlama faaliyetlerini de iyi yapmalısınız. Müşterilerin online olarak ürün sayfanıza ulaşabilmesi için, dijital pazarlamanın bir çok alanından faydalanabilirsiniz. Google SEO, Sosyal Medya içerikleri, Sosyal Medya Reklamları, Yaratıcı İçerik Oluşturma gibi bir çok alandan faydalanabilirsiniz.

 

Satış Sonrası Ürün takibi ve Müşteri Memnuniyeti

Satışını yaptığınız ürünlerin müşteriye ulaşma sürecinden tedarikçi firma sorumlu olsa da, müşterilerinizin gözünde muhatap sizsiniz. Çünkü onlar, ürünleri sizden alıyorlar. Bu noktada, satış sonrası ürün kargo takibini siz de yapmalı, ürünlerinizin müşterilerinize ulaştığından emin olmalısınız. Çünkü tedarikçi firmalar bir çok firma ile çalışıyorlar ve bu nedenle gözden kaçırdıkları noktalardan dolayı müşterilerinizin, dolayısıyla sizin mağdur olma riskiniz orta çıkabilir. Bunu önlemek için, her adımı titizlikle takip etmeli, müşterinize ürünün sağlıklı bir şekilde ulaştığından emin olmalısınız.

 

Dropshipping ‘in Avantajları

Dropshipping özellikle e-ticaret ve global Pazar yerlerine ilk defa giren girişimciler için oldukça avantajlı bir yöntem. Yatırım maliyetinin az olması nedeniyle, özellikle bu alanda yeni olan girişimcilerin oldukça fazla tercih ettiği bir yöntem aynı zamanda. Dropshipping Nedir sorusundan sonra şimdi de Dropshipping ‘in avantajlarına bakalım.

Dropshipping yapmak için öncelikle herhangi bir stok bulundurmanız gerekmez. Elinizde ürün olması ve bu ürünlere önceden para ödeyerek, ürüne yatırım yapmanız gerekmez. Tedarikçilerinizin stokları üzerinden satış yaparsınız.

Stok bulundurmak zorunda olmadığınız için, stoklarınızı depolama ve bu depolama faaliyetlerini yönetecek eleman ihtiyacınız olmaz. Tedarikçiler sizin yerinize bu işlemi zaten yapıyor olurlar.

Bir çok farklı ürün satabilir, bir çok farklı tedarikçi ile çalışabilirsiniz. Ürün yelpazenizin ve çalıştığınız tedarikçi sayısının fazlalığı, satış çeşitliliğini sağlayacak, satış oranlarınızı arttıracaktır.

Dropshipping yapmanız için bir ofise ihtiyacınız yoktur. Dolayısıyla mekan bağımlılığınız yoktur. Internetin olduğu her yerden dropshipping yapabilir, ürünlerinizi dünyaya satabilirsiniz.

E-ticaret ‘e yeni başlayanlar için oldukça zor gözüken kargolama işlemleri de, dropshipping de tedarikçi firma tarafından yapılır. Sizin sadece takip etmeniz gereken bu süreçte, extradan efor sarfetmeniz gerekmez. Herhangi bir kargo firması ile anlaşma yapmak zorunda kalmazsınız ve bu işlemleri kendi başınıza yürütmekten kurtulmuş olursunuz.

Dropshipping ‘in Dezavantajları

Her satış yönteminde olduğu gibi, Drop shipping ‘de de bazı avantajların yanında, bazı dezavantajlar da mevcut. Dropshipping Nedir ve Dropshipping avantajlarından sonra, şimdi de Dropshippping ‘in dezavantajlarına bir göz atalım.

Öncelikle bu tip bir satışta siz müşteri ile tedarikçi arasındaki köprü konumundasınız. Dolayısıyla ürünü müşteriye iletecek olan tedarikçinin yapacağı herhangi bir hata, müşterinin gözünde sizin yaptığınız bir hata olarak algılanacaktır. Dolayısıyla, yapmadığınız bir hatadan dolayı sorumlu tutulabilirsiniz.

Kargo gönderimini siz yapmasanız bile, oluşabilecek herhangi bir problemde, direkt olarak siz sorumlu tutulursunuz. Çünkü müşteriniz sizi tanır ve tedarikçiden haberi yoktur.

Sattığınız ürün konusunda daha önceden fiziki olarak da bilgi sahibi değilseniz, müşterilerinize iletilecek ürünlerde müşteri memnuniyeti konusunda problem yaşayabilirsiniz. Bu nedenle sattığınız ürünleri siz de numune olarak almalısınız.

Yaptığınız satışlardan belli bir miktar komisyonu, tedarikçi firmaya ödemek durumundasınız. Bu nedenle, fiyat politikanızda, bu gibi kesintileri de hesaba katmanız gerekir.

Tedarikçi firmalar, bir çok girişimci ile çalışır. Dolayısıyla onlar ile iletişiminizde bazı aksaklıklar yaşayabilirsiniz. Stok sorunları, kargo sorunları vs gibi bir çok sorunla baş etmek zorunda kalabilirsiniz. Amazon FBA ile satış yapmak bu konuda biraz daha avantajlı olabilir.

Bu dezavantajlar gözünüzü korkutmasın. Başlangıçta bazı problemler olsa da, Dropshipping işinizi oturttuktan sonra, bu yöntem ile oldukça fazla kazanç sağlayacak, problemlerinizin minimum düzeye indirebileceksiniz.

Bu yazımızdan Dropshipping Nedir? Dropshipping Nasıl yapılır? sorularına yanıt aradık ve Dropshipping ile ürün satmak için gereken adımları sıralardık.

Dropshipping-Nasil-Yapilir-karliyatirimlar.com

Amazon FBA konusunda da bilgi edinmek isterseniz, Amazon FBA Nasıl Yapılır yazımızı inceleyebilirsin.

 

Hakkında admin

Buna da bir göz atın ...

kulucka-merkezi-karliyatirimlar.com

Kuluçka Merkezi ve Girişimcilik

Girişimcilik son zamanların en gözde mesleklerinden. Girişimciler girişimlerini belirli bir aşamaya getirdiklerinde veya daha başlangıç …

chatgpt-nedir-karliyatirimlar.com

ChatGPT Nedir, Nasıl Kullanılır?

ChatGPT son zamanların en popüler teknolojik gelişmelerinden. Bu yazımızda, bu son teknoloji çılgınlığına değenerek, ChatGPT …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir