İnovasyon dilimize İngilizce “innovation” kelimesinden geçmiştir. “Innovation” İngilizce kelime anlamı olarak “yenilik”, “buluş”, “değişiklik” anlamına gelir. Türk dil kurumuna göre ise inovasyon, “yenileşme” anlamına geliyor. Özellikle bilim ve teknolojide yapılan yenilikleri ifade etmede kullanılıyor. Peki, geniş bir tanım yapacak olursak, inovasyon nedir? İnovasyon ne demektir? İnovasyon bir servisi, cihazı, süreci, teknolojiyi insanlığın yararına olacak şekilde yeniden tasarlamak, geliştirmek ve böylece yeni problemlere çözüm bulmaktır. İnovasyon yeni bir buluş yapmaktan ziyade, varolanı değiştirmek, geliştirmek ve yeni bir bakış açısıyla daha verimli halde yeniden insanlığın hizmetine sunmaktır. Girişimcilik inovasyonun yoğun olarak kullanıldığı bir alandır.
Farklı alanlardaki inovasyon örneklerini anlattığımız yazımıza da göz atabilirsiniz!
İnovasyon, bir üründe yapılabileceği gibi, bir süreçte, bir kurumda, aklınıza gelebilecek bir çok diğer alanda da yapılabilir. Örneğin işletmenizde inovasyon, süreçlerinizi yenilemenizi, daha verimli hale getirmenizi, teknolojiye ve dünyaya daha iyi adapte olabilmenizi sağlar. Rakiplerinize göre daha iyi ve özgün servisler sunmanıza, fark yaratmanıza katkıda bulunur.
Inovasyonu ürün bazında düşünürsek, var olan ürünlere yeni özellikler katarak mevcut problemlere çözüm getirmek veya yeni bir ihtiyaç yaratarak insanların bu yeni ihtiyacını gidermek şeklinde olabilir. Örneğin, kahve içtiğiniz ağzı kapalı kağıt bardakları düşünün. Bu bardakların ağızlarına plastik kapaklar örtülüyor. İşte bu kapaklara, kahveniz soğumadan içebilmeniz için küçük bir delik yerleştiren kişi, bir inovasyon örneği yapmıştır aslında.
Daha önceden böyle bir ihtiyaç yoktu ama pratik bir zekanın ürünü olarak böyle bir düşünce ile bardak kapaklarına bu delikler eklendir ve artık insanlar bunu her yerde arar oldular. Bu özelliği plastik kapaklara ekleyen kişinin yaptığı bir buluş değildir. Ama bu yaklaşım, var olan bir ürüne yepyeni bir bakış açısı getirmek ve yeni bir tasarımla insanlığın yararına sunmaktır. İnovasyon nedir sorusuna yanıt verdiğimize göre, gelin şimdi de inovatif fikir nedir ona bakalım.
Bu Yazıda Neler Okuyacaksınız?
İnovatif Fikir Nedir?
Yukarıda inovasyon nedir sorusuna yanıt verdik. İnovasyon yenilik, değişim ve yeni bir bakış açısı demekse, peki inovatif fikir nedir? İnovatif fikir, kısaca “yenilikçi iş fikri” demektir. Varolan iş kollarına yeni bir bakış açısı getirmiş, yaratıcı zeka ve farklı bir yaklaşımla bu işleri yeniden düzenlemiş hemen hemen her iş fikri, inovatif iş fikri olarak ele alınabilir.
Örneğin Uber inovatif bir fikirdir. Varolan insan taşımacılığı ağına alternatif olarak ortaya çıkmış, hiçbir araç sahibi olmadan ulaşım konusunda dünyanın dev şirketlerinden biri haline gelmiştir. İnsan taşımacılığını bir yazılımla hemen hemen herkesin yapabileceği bir iş haline dönüştürmüş, adeta çığır açmıştır. Yine benzer bir alanda BiTaksi uygulaması da taksi taşımacılığına farklı bir bakış açısı getirmiş, alanında bir inovasyon yapmış, inovatif bir fikirdir. Bu iki örnek, kendi alanlarına bambaşka açılardan bakmış inovatif insanların yaratıcı zekaları ile ortaya çıkmış, insanlık yararına hizmetlerdir.
İnovatif Kişi Kimdir?
İnovasyon nedir, inovatif fikir nedir sorularını yanıtladık. Şimdi sıra geldi İnovatif kişiye. İnovatif kişi, invatif fikirleri olan ve bu fikirleri uygulamaya geçirmiş veya geçirmeyi hedefleyen kişilerdir. Hayal gücü yüksek, yaratıcı, olaylara farklı açılardan yaklaşabilen, öğrenmeye açık, özgün, zeki, farklı fikirleri seven, yeniliklere açık insanlardır inovatif kişiler.
Hayal gücü, inovatif kişiler için en temel özelliklerden biridir. Öğrenmeye hevesli, açık fikirli olmaları, yaratıcılıklarını besleyen birçok alanda bilgi sahibi olmalarını sağlar. Ve birçok alanda bilgi sahibi olduklarında, hayal güçlerini besleyen daha çok kaynağa sahip olurlar. Bu da ürünlere, servislere, şirketlere bakış açılarını değiştirir. Herkesin görmediğini görebilir, düşünülmeyeni düşünebilirler.
Peki, inovatif bir kişi olmak için ne yapmak gerekir? Öncelikle çok okumak gerekir. Hemen hemen her alanda okumak bir fikir sahibi olmak, birçok alanda fikirlerinizi geliştireceği için, inovatif fikirlerinizi de besleyecektir. Sanat, Felsefe, Psikoloji, Satış, Pazarlama, Nörobilim, Karar Bilimi, Meditasyon ve daha sayamayacağımız birçok alanda okuduğunuzda, her bir alan bakış açınızda bir değişiklik yapacak ve sizi daha yaratıcı hale getirecek. Yaratıcılığınız arttığında da artık etrafa bakışınız daha da değişecek. Eğer bir girişimci iseniz, inovatif fikirler kafanızda uçuşacak, girişiminizi daha özgün bir şekilde yapabileceksiniz.
İnovasyon Sözleri
İnovasyon nedir, inovasyon neye denir, inovatif fikir nedir, inovatif kişi kimdir sorularını bir bir yanıtladıl. Şimdi de gelin, inovasyon alanında uzman kişilerin, yazar ve konuşmacıların, bu konudaki sözlerine bakalım. İnovasyon konusunu özetleyen birbirinden aydınlatıcı bu sözleri, aşağıda sizler için derledik. Bu sözler ile inovasyon nedir, inovasyon neye denir sorularına daha iyi yanıt bulacaksınız.
İnovasyon nedir? “Bence inovasyon, gördüğünüz zaman “Ben bunu daha önce nasıl düşünemedim?” diye sizi hayrete düşüren bir şeydir.” Drew Boyd
İnovasyon nedir? “İnovasyon, yeni bir düşünme biçimi getiren, yaratıcılık barından bir ürün veya hizmet üretmektir.” Michael Graber
“İnovasyon, insanların hayatına yeni faydalar sağlayan ve bunu yaparken de kazanç sağlayan bir yöntemdir.” Mike Shipulski
“İnovasyon, yeni fikir bulmaktan ibaret değildir. İlk fikirden uygulamaya doğru giden uzun bir süreçtir.” Robert Brands
“Müşteriler tarafından yeni olarak kabul gören bir hizmet veya ürünü, makul ve uygulanabilir bir biçimde piyasaya sunmaktır.” Gijs van Wulfen
İnovasyon nedir? “İnovasyon en basit tanımıyla zamana ayak uydurmaktır. Bugün zaman çok hızlı akıyor. 30 sene önce bir şirketi başarılı kılacak şeyler, bugün o şirketin iflas etmesine neden olabilir. Bu bağlamda zamana ayak uydurmak, esnek olmak ve uyum sağlayabilmek inovasyonun temel unsurlarıdır.” Stephen Shapiro
İnovasyon nedir? “Yeni ve faydalı fikirlerin icraate dökülmesidir. Yaratıcılık, yeni ve faydalı fikirlerin bulunması inovasyonun çekirdeğidir, ancak bu fikir gerçeğe dönüşmediği sürece ortada inovasyon yoktur.” David Burkus
Farklı alanlardaki inovasyon örneklerini anlattığımız yazımıza da göz atabilirsiniz!
Son Yılların En Büyük İnovasyonlarından Biri: Yapay Zeka
Son yıllarda inovasyon denildiğinde akla şüphesiz Yapay Zeka Uygulamaları gelir. Yapay zeka hem çağımızın hem de gelecceğin en önemli inovasyon örneklerinden biri.
Yapay Zeka (Artificial Intelligence) iki temel bileşene ayrılıyor. Bunlar Generative AI ve Predictive AI. Bu iki farklı yapay zeka türünden Generative AI, metin, ses, müzik, kod gibi içerik üretimi için kullanılan yapay zeka türü. Predictive AI da daha çok gelecek tahminleri yapan ve çeitli istatistiklerin analizini yaparak, gelecekte olabilecek durumların analizini yapan bir yapay zeka türü.
Bu yapay zeka türlerinin ikisi de çeşitli inovasyon örneklerine alan açmış teknolojik gelişmelerden. Bu bağlamdan, birbirinden farklı yapay zeka uygulamaları, farklı alanlarda hem kişilere hem işletmelere fayda sağlamakta.
Peki bu yapay zeka uygulamaları neler? Öncelikle Chat GPT, bu alanda müthiş bir inovatif uygulama. Özellikle içerik üretimi konusunda, hem ilk çıkan hem de oldukça etkili olmuş bir yapay zeka uygulaması olan Chat GPT, şimdilerde, yerini farklı yapay zeka uygulamalarına kaptırmış gibi duruyor. Mesela Leonardo AI, Midjourney gibi görüntü üretimi için tasarlanmış yapay zeka uygulamaları ve Elevenlabs gibi yapay zeka seslendirme uygulamaları, afrklı alanlarda bu gelişime güzel örnekler.
Eğer geri kalmak istemiyorsanız, siz de hem kişisel hem de işle ilgili uygulamalarınızda, yapay zekayı kullanmalısınız.