Teknolojinin her geçen gün daha da geliştiği günümüzde, meslekler de gün geçtikçe gelişiyor ve farklılaşıyor. Peki gelecekte en çok rağbet görecek meslekler neler? Geleceğin meslekleri neler olacak? Blockchain teknolojilerinden, Robotik bilimine, Nesnelerin internetinden, sürdürülebilir enerji sistemleri mühendislerine, Veri güvenliği uzmanından, veri madenciliğine kadar daha birçok yeni meslek dalı gelecekte en çok yapılan mesleklerden olacak. Bu mesleklerden bazıları internetten iş imkanları veya evden iş imkanları adı altında da yapılabilecek meslekler. Bu yazımızda, geleceğe yön verecek meslekleri bir bir inceleyecek bu konuda sizleri bilgilendirmeye çalışacağız. Umarız gelecek konusunda size az da olsa bir fikir verebiliriz.
Bu Yazıda Neler Okuyacaksınız?
Blockchain Uzmanı
Kripto paralar kuşkusuz çağımızın en önemli buluşlarından biri. Bitcoin ile başlayan kripto paralar ve blockchain teknolojisi, Ethereum, Ripple, Tether, Stellar, Cardano, Monero gibi onlarca yeni kripto para teknolojisini de beraberinde getirdi. Her geçen gün yatırımcı sayısının ve işlem hacminin arttığı kripto paralara, gelecekte kullanılacak para birimleri gözüyle bakılıyor.
Hem küçük hem de büyük yatırımcıların oldukça dikkatini çeken kripto para piyasası da geleceğin mesleklerinden birine olanak tanıyor. Bu yeni meslek dalı, Blockchain Uzmanlığı olarak geçiyor ve blockchain sistemleri ile ilgili detaylı bilgi birikimine ve tecrübeye dayanıyor.
Ekonomi ve para sistemleri ile ilgili bir kariyer düşünüyorsanız, ayrıca yazılım deneyiminiz de varsa, Blockchain uzmanlığı tam size göre. Çünkü hem piyasa verileri hem de yazılım bilgisi bu alanda oldukça önemli.
Veri Madenciliği
Teknolojinin ve internetin gelişmesi ile, veri bilimi de gittikçe gelişen bir alan haline geldi. Artık hemen hemen her hareketimiz izleniyor ve hepimiz hakkında binlerce veri toplanıyor. Bu veriler, Big Data yani Büyük Veri olarak da anılan son zamanların en popüler konularından birinin alanına giriyor.
Artan veri miktarı ve veri dünyasının oldukça büyük olduğu düşünülürse, bu büyük dünya içerisinde anlamlı verilere ve analizlere ulaşmak da başlı başına bir iş haline geldi. Bu da geleceğin mesleklerinden biri olan Veri Madenciliği mesleğini doğurdu.
Peki Veri madenciliği nedir? Ya da veri madencisi ne iş yapar? Veri madenciliği kısa tanımı ile, büyük veri içerisinde çeşitli analizler ve çalışmalar yaparak, anlamlı veriye ulaşan ve bu verinin çeşitli alanlarda kullanılmasını sağlayan yenim bir meslek dalı. Özellikle gençler arasında oldukça popüler olan veri madenciliği, gelecek vadeden mesleklerden.
Enerji Sistemleri Mühendisi
Enerji, insanoğlunun sürekli ihtiyaç duyduğu ve her geçen gün bu ihtiyacın daha da arttığı bir alan. İnsanlık tarih boyunca birbirinden farklı enerji kaynaklarından yararlandı ve halen de yararlanmaya devam ediyor. Hatta son yıllarda, bu alanda insanlığın geldiği nokta da oldukça önemli. Özellikle yenilenebilir enerji kaynaklarına olan ilgili ve bu alandaki yatırımlar, geleceğin meslekleri arasına Enerji Sistemleri mühendisliğini de dahil ediyor.
Peki Enerji Sistemleri Mühendisi ne iş yapar? Enerji sistemleri mühendisliği kısaca, çeşitli enerji dallarından tecrübe sahibi olan ve bu alanda yeni tesislerin kurulumundan ve işletmesinden sorumlum olacak kişilerin yapacağı bir meslek dalı olacak. Güneş enerji sistemleri, rüzgar enerjisi ile çalışan tirübünler, ya da rüzgar gülleri, hidroelektrik santraller, dalga enerjisi, termik santraller, bioenerji ve daha bir çok alanda faaliyet gösterebilecek Enerji mühendisliği, gelecekte en çok rağbet görebilecek mesleklerden.
Artırılmış Gerçeklik uzmanı
Artırılmış gerçeklik (Augmented Reality) ve Sanal gerçeklik (Virtual Reality) son yılların en rağbet gören teknolojilerinden. Özellikle oyun sektörü arttırılmış gerçeklik ve sanal gerçeklik alanından oldukça önemli gelişmelere sahne oldu. Bu teknolojiler ile çalışan çeşitli yazılımlar ve oyunlar ortaya çıktı. Bu oyunları ve yazılımları tasarlayan ve kodlayan yeni bir meslek dalı da ortaya çıkmış oldu. Bu bağlamda Artırılmış gerçeklik uzmanlığı, geleceğin mesleklerinden biri haline geldi.
Peki Artırılmış Gerçeklik uzmanı ne yapar? Artırılmış gerçekli uzmanları, temelde yazılımcı olan kişilerin, bu alana yönlenerek kodlama çalışmalarını bu alanlarda yapmaları ile AR ve VR alanında uzmanlaşmaları ile ortaya çıkmış bir meslek dalı. Yazılım ve oyun alanına ilginiz varsa, bun alan tam size göre.
Tabi ki sadece oyun alanında değil, akla gelebilecek her alanda faaliyet gösteren ve gösterecek sanal gerçeklik uygulamaları, insanlara birçok deneyimi yaşama imkanı sağlayacak. Günden güne gelişen bu teknolojiler, geleceğin en çok kullanılan teknolojileri arasında olacak. Bun da Artırılmış gerçeklik uzmanlığını geleceğin popüler meslekleri arasına sokuyor.
Dron Operatörlüğü
Gelecekte hayatımızın vazgeçilmez araçlarından biri de şüphesiz dronlar olacak. Başlarda sadece fotoğraf ve video çekimi için kullanılan dronlar, daha sonra taşımacılık gibi farklı alanlarda da kullanılmaya başlandı. Bu yeni hava araçlarının kullanımı da Dron Operatörlüğü adı altında başlı başına bir meslek haline geldi.
Geleceğin mesleklerinden biri olan Dron operatörlüğü, Dronlar konusunda uzmanlaşmayı gerektiren ve bir çeşit ehliyet sahibi olacağınız yeni bir meslek dalı. Bu özel hava araçlarını kullanmak belli bir düzey hassasiyet gerektirdiğinden, özellikle başlangıç dönemlerinden zorlansanız da, belli bir eğitim ve deneyimle, bu mesleği yapabilecek hale gelebilirsiniz.
Robot Mühendisliği
Robotlar artık yaşamın her yerinde bizlerle birlikte. Hemen hemen her sektörde kendine yer bulan robotlar konusunda uzmanlaşmış kişiler de gelecekte aranan kişilerden olacak şüphesiz. Bu bağlamda Robot mühendisliği ya da robotik geleceğin gözde mesleklerinden biri.
Hizmet sektöründen taşımacılığa, tıptan üretime kadar hemen hemen her yerde artık robotlarla işler yürütülüyor olacak. Robotların hayatımıza bu kadar çok girmesi, bazı meslek dallarını yok edecek belki ama yerine yeni meslek dallarını da doğuracak. Belki de her zaman gittiğiniz bir kafede artık bir garson yerine bir robot garson kahvenizi getirecek. Ya da toplu taşıma araçlarında artık robot şoförler bizleri gideceğimiz yere ulaştıracak. Bütün bu farklı sektörlerde çalışan robotlar konusunda da farklı uzmanlık dalları gelişecek. Bu alana genel olarak Robotik diyecek olursak, gelecekte Robot mühendisliği de bu alandaki önemli bir mühendislik dalı olacak.
Peki robot mühendisleri ne yapar? Robot mühendisleri, robotlar alanından derin bilgiye sahip hem geliştirme hem yönetim hem de problem çözme anlamında tam bir uzman olarak çalışacak kişiler olacak. Geleceğin mesleklerinden biri olan robot mühendisliği aynı zamanda geleceğin çok kazandıran mesleklerinden biri de olacak.
3D Yazıcı Uzmanı
3D Yazıcılar son yılların en gözde cihazlarından. Gelecek hayatımıza daha da çok dahil olacak 3D yazıcılar ile aklınıza gelebilecek hemen hemen her şeyi üretebiliyor olacağız. Bu yeni nesil yazıcılar ile, organ üretimi bile yapıldı. Bunun yanında inşaat sektöründe, perakende sektöründe ve daha akla gelebilecek birçok sektörde sıklıkla kullanılmaya başlandı. Birçok sektörlerdeki üretim ihtiyacını giderecek olan 3D yazıcılar, belli bir uzmanlık seviyesi de gerektirecek cihazlar. Bu noktada karşımıza, geleceğin mesleklerinden biri olan 3D Uzmanlığı çıkıyor.
3D Uzmanlığı nasıl bir iş? 3D Uzmanı ne iş yapar? 3D uzmanı ya da 3D mühendisi, 3D yazıcılar ile ilgili üretim aşamalarında çalışacak, bu alanda meydana gelebilecek problemleri giderme kabiliyetine sahip, uzman kişiler olacaklar. Gelecekte oldukça rağbet gören mesleklerden biri olacak olan 3D üretim mühendisliği, hemen hemen birçok sektörün de kullandığı bir meslek dalı halini alacak.
Siber Güvenlik Uzmanı
Siber Güvenlik hepimiz için oldukça hayati bir konu. Hemen hemen her gün, internet üzerinden saatlerimizi geçiriyoruz ve birçok sosyal medya platformu üzerinde, faaliyet halindeyiz. İnternet üzerinden bankacılık işlemleri gibi kritik işlerimizi de halledebiliyoruz. Hayatımızda böylesi önemli bir yeri olan internet güvenlik konusun da bir o kadar zayıf. Bu nedenle, internet üzerindeki güvenliğin sağlanması için firmalar bünyelerinden çeşitli siber güvenlik birimleri çalıştırıyorlar. Bu siber güvenlik uzmanları, sistemlerini ve müşterilerini çeşitli hacker saldırılarına karşı koruyarak, olası kayıpların önüne geçmeye çalışıyor. Bu bağlamda da Siber Güvenlik Uzmanlığı, geleceğin mesleklerinden biri haline geliyor.
Peki bir siber güvenlik uzmanı ne yapar? Siber güvenlik uzmanları, hemen hemen bütün siber ataklar konusunda adeta bir hacker kadar deneyimli, fakat bu deneyimi toplum yararına kullanmayı seçen, üst düzey bilgisayar uzmanları aslında. Bağlı oldukları sistemlerin siber güvenliğinden sorumlu olan bu uzmanlar, internetteki veya farklı ağlardaki kötü niyetli kişilere karşı, sitemleri savunan beyaz şapkalı hackerlar aynı zamanda da. Geleceğin mesleklerinden biri olan beyaz şapkalı hackerlik, bu anlamda oldukça önemli, topluma çok faydası dokunan bir meslek dalı.
İklim Kontrolü Mühendisi
Dünya iklimi sürekli değişiyor ve insanoğlu değişen bu iklim karşısından yeni çözüm yolları arıyor. Doğanın gücü karşısında oldukça aciz olan insanoğlu, şimdiye kadar dünyaya verdiği zararların bir anlamda cezasını çekiyor. Her geçen gün daha da artan küresel ısınma gibi küresel sorunlar, yerel anlamda da birçok problemi tetikliyor. Bu noktada geleceğin mesleklerinden biri olan İklim Kontrolü Mühendisliği karşımıza çıkıyor.
İklim Mühendisi ne iş yapar? İklim mühendisleri, küresel düzeyde ortaya çıkmış iklim problemlerini çözmek amacıyla çeşitli araştırmalar yapan ve dünyayı bu problemlerden kurtarmayı amaçlayan bir meslek grubu aslında. Gelecekte ortaya çıkacak iklim sorunları düşünüldüğünde, iklim mühendislerinin bu noktada oldukça önemli bir meslek grubu olacağı açık. Hem doüa hem de araştırma alanındaki geleceğin mesleklerinden İklim mühendisliği.
Yapay Zeka Mühendisi
Yapay Zeka, çağımıza damga vuran teknolojilerin başında geliyor şüphesiz. Hemen hemen her sektörde kendine yer bulan yapay zeka uygulamaları, artık hayatımızın her yerinde. Sağlık, teknoloji, üretim ve daha birçok farklı alanda yapay zeka uygulamalarını görmek mümkün.
Makine öğrenmesi ile birlikte kullanılan yapay zeka, makinelerin görüntü tanıma, ses, tıp, siber güvenlik, taşımacılık, perakende sektörü ve daha bir çok sektörde kullanılmasını içeriyor. Gün geçtikçe daha da gelişen yapay zeka sektörü, yapak zeka mühendisliğini de geleceğin meslekleri arasında üst sıralara taşıyor.
Özellikle yazılım ve kodlama bilgisinin oldukça önemli olduğu yapay zeka mühendisliği, şimdilerde ayrı bir bölüm olarak da okutuluyor. Hem bu alanda bir bölüm bitirerek hem de ayrıca bu alanda uzmanlaşarak, siz de bir yapay zeka mühendisi olabilirsiniz.
IoT Uzmanı (Nesnelerin İnterneti Uzman)
Internet of Things (IoT) yani Nesnelerin İnterneti, günümüzün ve geleceğin dünyasında kullandığımız bütün cihazların birbirine bağlım olduğu bir teknolojinin genel adı aslında. Bu teknoloji ile, internete bağlı cihaz sayısının oldukça artacağı ve artık internet üzerinden evimizdeki ocaktan, buzdolabına, aydınlatma sisteminden iklimlendirmeye kadar birçok sistemi kontrol edebileceğimiz bir dünyada yaşıyor olacağız.
IoT Uzmanlığı nesnelerin interneti ile birlikte hayatımıza giren ve bu alanda uzmanlaşmış kişileri içeren genel bir tanım. Bu bağlamda IoT uzmanları, nesnelerin interneti ile bağlı cihazların yönetimi, tasarımı, kurulumu ve problemleri ile ilgilenebilecek düzeyde yetkinliğe sahip, uzman kişiler olacak. Geleceğin mesleklerinden biri olan Nesnelerin interneti uzmanlığı, gelecekte en çok rağbet olacak meslek gruplarından biri haline gelecek.
Genetik Uzmanı
Geleceğin meslekleri denilince akla ilik gelen mesleklerden biri de Genetik uzmanlığı. Son yıllarda, insan genetiği üzerinde bir hayli fazla çalışma yapıldı ve insanlık artık genetik bilimi ile birçok hastalığa karşı daha aktif mücadelelere girebilecek. Hastalıklarla mücadelenin yanında proaktif bir şekilde hastalıkların önü kesilebilecek ve insan ömrü bu şekilde uzatılabilecek.
Hayvan kopyalama çalışmalarının başarılı olduğu genetik çalışmalar insanlar üzerinden denenmese de, bu tip uygulamaların önü de açık gibi gözüküyor. Bu da genetik uzmanlığını geleceğin meslekleri nden biri haline getiriyor.
Özellikle sağlık sektöründe çalışmak istiyorsanız ve bu alandaki gelişmeler sizi heyecanlandırıyorsa, genetik uzmanlığı ya da genetik mühendisliği tam size göre. Siz de insan genleri veya hayvan genleri ile ilgili araştırmalar yapacağınız ve insanlık yararına yeni buluşlara imza atabileceğiniz bir genetik uzmanı olabilirsiniz.
Nanoteknoloji Mühendisi
Geleceğin meslekleri nden bir diğeri de Nanoteknoloji Mühendisliği. Özellikle elektronik mühendisliğini bir alt dalı şeklinde ortaya çıkan ama çok daha küçük devreler üzerinde çalışan Nanoteknoloji Mühendisleri, elektronik alanında çığır açan çalışmalara imza atabilecek bir meslek grubu. Özellikle elektronik konusuna ilginiz varsa ve bu alanda kendinizi geliştirmek istiyorsanız Nanoteknoloji mühendisliği tam size göre.
Peki Nanoteknoloji Mühendisi ne iş yapar? Nanoteknoloji Mühendisleri hemen hemen her alanda kullanılabilecek çok küçük devreler üzerinde çalışan ve bu tip projelerle, tıptan, perakende sektörüne, iletişimden taşımacılığa kadar birçok alanda hayatımızın bir parçası olacak teknolojik cihazların tasarımından sorumlu olacak kişiler. Bu tasarımlar belki bir böcek büyüklüğünde bir dron, ya da vücudumuz içinde seyahat edecek bir cip olabilecek. Bu alanda sınır tamamen sizsiniz ve geleceğin meslekleri nden biri olan Nanoteknoloji Mühendisliği de sizin gibi sınır tanımayanlar için ideal bir meslek.
Veri Dedektifi
Veri hayatımızın her alanında en önemli şeylerden biri artık. Etrafımızdaki onlarca şirket ve marka bizler hakkında veri topluyor ve gerektiğinden bunları bize karşı kullanarak ürünlerinin satışlarını arttırıyorlar. Yapay zeka uygulamaları ile birlikte artık hayatımızın her yerinden olan bu firmalar, gelecekte de Veri Dedektifliği adı altında yeni bir meslek grubunu hayatımıza dahil edeceğe benziyor.
Veri Dedektifleri kullandığımız cihazlar ile ilgili bilgileri toplayarak üretici firmalara iletecek ve ürünlerin daha efektif bir şekilde geliştirilmesi sağlanacak. Özellikle büyük veri ile birlikte hayatlarımıza daha da fazla müdahalede bulunabilecek olan Veri Dedektifliği, geleceğin meslekleri sıralamasında üst sıralara yerleşebilir. Siz de veri analizi konusunda kendinize güveniyor ve bu alanda çalışmak istiyorsanız, Veri Dedektifliği üzerinden düşünebileceğiniz bir meslek dalı olabilir.
Kişisel Veri Simsarı
İnternetin yaygınlaşması ile birlikte, hepimize hakkında onlarca veri bu uçsuz bucaksız teknoloji ile herkese açık hale geldi. Gittikçe de artan bu durum, geleceğin mesleklerinden birinin doğuşuna, Kişisel Veri Simsarı mesleğinin ortaya çıkmasına neden oldu. Peki Kişisel Veri Simsarı ne iş yapar?
Kişisel Veri Simsarı basit manada internet üzerindeki verilerimizi toplayan ve ileride bu verileri satabilecek kişiler. Bildiğiniz gibi bilgi çağımızın en önemli geçer akçesi. Birçok marka, sizin hakkınızdaki detayları bilmek için milyonlarca dolar harcıyor ve büyük veri bilimi ile yapay zeka uygulamaları da bu konuda onlara yardım edecek uygulamalar. Hal böyle olunca, bu verileri toplayan ve bu kurumlara sunan kişiler ortaya çıkacak ve verileriniz bu kişilere bir gelir kaynağı olacak.
Aktüerlik
Aktüerlik ya da Aktüerya Uzmanlığı da geleceğin meslekleri arasında yer alıyor. Bu meslek grubu, finansal risk değerlendirmeleri yaparak kişiye özel risk raporlarının çıkarılmasında ve buna göre proaktif bir şekilde işlem yapılmasından sorumlum olacak bir meslek grubu.
Çeşitli doğal afetler ya da kazalar sonucu ortaya çıkabilecek ölüm, yaralanma gibi olaylardan sonra, kişi hakkında risk analiz yapan kişiler Aktüerya uzmanları. Bu kişiiler yaptıkları bu analizlerle, gelecekte risk analizi konusuna bambaşka bir boyut kazandırarak, insanlığa bu konuda önemli hizmetler yapabilecek kişiler.
Uzay Turizmi Rehberi
Turizm en önemli gelir kaynaklarından biri ve bu sektör aynı zamanda da çok eğlenceli bir sektör. Peki ya uzay turizmi? Uzay turizmi henüz başlamamış olsa da, Elon Musk ve Jeff Bezos gibi dünyanın önde gelen yatırımcıları, uzay turizminin yakın gelecekte başlayacağını iddia ediyorlar ve bu alanda çalışmalara yapıyorlar. Uzaya seyahat başlarsa da ortaya çıkabilecek en temel mesleklerden biri de Uzay Turizmi Rehberi olacak. Düşünsenize, uzay turizmi sırasında insanlara rehberlik ettiğinizi, heyecan verici olmaz mıydı?
Geleceğin meslekleri arasından ilk sıralarda yer alsa da uzay turizmi ve uzay turizmi rehberliği için biraz daha zamanımız var gözüküyor. Ama bu alanda çalışacak ve uzay turizmi uzmanı olacak ilk kişileri düşündüğümüzde de bu alanın oldukça popüler bir alan olabileceği de ortada.
Sayborg Tasarımcısı
Bilimkurgu filmlerini sever misiniz? İşte geleceğin mesleği olarak en ilgi çekici mesleklerden biri, Sayborg Tasarımcılığı. İzlediğiniz bilimkurgu filmlerinde görmüşsünüzdür, insanlar belirli uzuvlarına ek cihazlar yardımı ile ek özellikler katarlar. Veya belli bir uzvu olmayan bir insan bu uzvunun yerine bambaşka özellikle elektronik bir uzuv yerleştirir. Sayborg Tasarımcılığı işte tam olarak bu işi yapıyor olacak gelecekte. Hem engelliler için hem de kendine ek özellikler katmak isteyenler için farklı alternatiflerin olacağı gelecek dünyada, Sayborg Tasarımcısı bu alanda kullanılacak ürünleri tasarlayarak insanlığın hizmetine sunacak.
Henüz bu gibi uygulamalar görülmese de gelecekte bu tip tasarımlara sık rastlanacağı düşünülüyor. Hal böyle olunca da geleceğin mesleklerinden en popülerleri arasına Sayborg Tasarımcılığı da girmiş oluyor. Elektronik, tıp, programlama ve daha bir çok bilimi bünyesinden barındırabilecek bir meslek dalı olan Sayborg Tasarımcılığı, geleceğin çok kazandıran mesleklerinden biri olabilir.
Dijital Terzi
Online alışverişin gittikçe arttığı günümüzde, artık giyim sektörünün satışlarının çoğu e-ticaret siteleri üzerinden. E-ticaret siteleri üzerinden yapılan bu satışlar beraberinde satılan ürün ile alıcı arasındaki uyumluluk konusunu da gündeme taşıyor. Konu giyim olunca, iadeler e-ticaret sitelerinin en önde gelen problemlerinden.
Geleceğin meslekleri nden biri olan Dijital Terzilik, bu gibi iadelerin önüne geçmek adına, sanal ortamda ürünlerinizi denemenize imkan tanıyacak ve verilerinizi tutarak, satın alacağınız markanı veri tabanından bu verilerin saklanmasını sağlayacak. Hal böyle olunca, artık markalar size özel önerilerini sunabilecekler ve size özel kampanyalardan sizi haberdar edebilecekler. Tabi burada en önemli nokta, alacağınız ürünleri, daha ürün gelmeden deneyebilecek bir platformun da size sunuluyor olması. Bu alanda çalışmak ve bir Dijital Terzi olmak istiyorsanız, geleceğin dünyasından yer bulabilirsiniz.
Çöp Mühendisi
Dünya nüfusu sürekli artıyor ve insanların ortaya çıkardığı atıklar da çığ gibi büyüyor. Yarının dünyasından artık daha fazla atığa tahammül edebilecek bir doğa kalmayacak belki de. Hem bu nedenden hem de geri dönüşüm sektörünün hızla yükselmesinden dolayı, Çöp Mühendisliği geleceğin gözde mesleklerinden biri olabilir. Peki Çöp Mühendisi ne iş yapar?
Özellikle geri dönüşüm konusundan deneyimli ve uzman kişilerin, belirli atıklarla yeni ürünlerin elde edilmesi ve çöplerin insan hayatına tekrar katılarak, dünyadaki atık seviyesinin azaltılması için çalışacağı bir iş Çöp Mühendisliği. Bu alanda çalışacak olan Çöp Mühendisleri, insanlık için faydalı projelere imza atarak, doğaya katkıda bulunabilecek bir meslek grubu. Geleceğin mesleklerinden biri de Çöp Mühendisliği dersek yanılmış olmayacağız.
Dijital İçerik Uzmanı
İnsanlık gittikçe dijitalleşiyor ve artık hemen hemen her kurum ve insan dijital dünyadan bir şekilde yer alıyor. Hal böyle olunca dijital içerik üretme içi de son zamanların en popüler işleri arasında yerini alıyor. Peki nedir Dijital içerik? Dijital içerik en basit anlamda internet üzerinden yayılabilen, çeşitli akıllı cihazlarımız ve bilgisayarlarımız ile erişebildiğimiz online ya da offline kullanabildiğimiz içerikler. Yazı, video, podcast, resim, ses kaydı gibi birçok içerik türü Dijital içerik kategorisine giriyor.
Dijital İçerik Uzmanları, farklı platformlar için ürettikleri içerikleri, kullanıcılarının ya da markaların beğenisine sunuyorlar ve bu içerikleri satıyorlar. Onlar için hazırlanmış bu içerikler ile tekrar içerik oluşturma zahmetine girmeyen markalar ya da kişiler, online olarak varlıklarını bu dijital içerikler vasıtasıyla daha da sağlamlaştırıyorlar.
UX Tasarımcısı
UX Tasarımcısı yani kullanıcı deneyimi tasarımcısı, kullanıcı deneyimlerinin analiz edilerek, üretim sürçlerinin iyileştirilmesin bu verileri kullanan kişileridir. Örneğin bir kullanıcının bir web sitesi üzerindeki hareketleri analiz edilerek, web sitesinin nasıl iyileştirilebileceği üzerinde çeşitli çalışmalar yapılabilir.
Gün geçtikçe insan davranışları değişiyor ve bu alandaki veri kıymetleniyor. Markalar ve firmalar bu alandaki verileri sıklıkla kullanmak ve kullanıcı deneyimini hem geliştirmek hem de bu deneyimden faydalanarak satışlarını arttırmak istiyorlar. Geleceğin mesleklerinden biri olan UX Designer ya da UX tasarımcılığı, bu anlamda sektördeki bu açığı kapatacak ve hemen hemen birçok sektöre hizmet verebilecek bir meslek dalı haline geliyor.
Uygulama Geliştirme Uzmanı
Yazılım sektörü çağımızın en gözde sektörlerinden. Milyonlarca bilgisayar mühendisi, programcı ya da uygulama geliştiricisi, birçok farklı uygulama üzerinden çalışarak, insanlığın hizmetine sunuyor. Her geçen gün hayatımıza yeni bir mobil uygulama ya da yazılımın girdiği dünyamızda, artık yazılımın dokunmadığı herhangi bir alan yok gibi. Bu yüzden geleceğin meslekleri denildiğinde akla ilk gelen mesleklerden biri de şüphesiz Uygulama Geliştirme Uzmanlığı. Peki Uygulama Geliştirme Uzmanı ne iş yapar?
Uygulama Geliştirme Uzmanlığı, hemen hemen her platformda çalışabilecek uygulamaların tasarlanmasından ve kodlanmasından sorumlu kişilerin yaptığı iştir. Bu bağlamda mobil uygulama uzmanlığı da bir alt kategori olarak karşımıza çıkıyor. Hayatımıza giren ve kullandığımız onlarca mobil uygulama bu kişiler tarafından yazılıyor ve hizmetimize giriyor. Bun uygulama bazen bir hava durumu uygulaması, bazen bir oyun, bazen de bir fotoğraf uygulaması olabiliyor. Her ne olursa olsun, bu gibi uygulamalar uzman programcı ekipler tarafından detaylı analizler ve çalışmalar sonrasında ortaya çıkarılıyor.
Siz de kodlama çalışmaları yapmayı seviyorsanız, bilgisayar programlarına ilginiz varsa ve bu alanda yaratıcı olabileceğinizi düşünüyorsanız, geleceğin dünyasını yazanlar arasında siz de girebilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken, bir veya birden çok programlama dilini öğrenerek, bu alanda mümkün olduğunca pratik yapmak. Mesela son zamanların en gözde programlama dillerinden biri olan Python öğrenerek işe başlayabilirsiniz. Ya da mobil uygulama için Android Programlama ya yönelebilirsiniz. Ülkemizde de son yıllarda oldukça rağbet gören bu sektörde siz de yerinizi alabilirsiniz. Geleceğin mesleklerinden biri olan Uygulama Geliştirme Uzmanlığı ile siz de kazanabilirsiniz.
Sosyal Medya Uzmanı
Sosyal Medya en çok kullandığımız platformların başında geliyor. Hal böyle olunca, sosyal medya uzmanlığı da geleceğin mesleklerinden biri haline geliyor. Facebook, instagram, linkedin, twitter, pinterest gibi birçok sosyal medya platformları, milyonlarca gönderi ile hayatımızın en önemli yerinde. Bu gönderileri oluşturan ve bize gönderen kişiler bu işi profesyonel bir şekilde yaptıklarından sosyal medya uzmanı oluyorlar.
Hem markaların, hem şirketlerin hem de kişisel hesapların sosyal medya mesajlarının ve gönderilerinin arka planında büyük bir emek ve çalışma var. Bu hesaplardan yapılan paylaşımları oluşturan kişiler olan sosyal medya uzmanları, içerik uzmanları ile birlikte çalışarak, bizlere bu içerikleri sunuyorlar. Gelecekte de sosyal medyanın önemi gittikçe artacağı için, artık bu meslek dalı da çok önemli bir meslek dalı haline gelecek. Siz de hemen hemen her gün kullandığımız bu platformlar konusunda uzman olmak ve büyük markaların, şirketlerin sosyal medya hesaplarını yönetmek ve yönlendirmek istiyorsanız, sosyal medya uzmanlığı tam size göre.
E-Ticaret Uzmanı
Artık alışverişlerimizin çoğunu online olarak e-ticaret siteleri üzerinden yapıyoruz. Günümüzde ticaretin yarısından çoğu online ortamlara kaymış durumda. Bu nedenle e-ticaret konusundan kendini geliştirerek bu sektöre giren insanların sayısı hızla artıyor. Geleceğin mesleklerinden biri olan e-ticaret uzmanlığı da, gelecekteki yerini daha da sağlamlaştırıyor. Peki bir e-ticaret uzmanı ne yapar?
E-ticaret uzmanı, web sitesi tasarımından, online ödeme sistemlerine, pazarlamadan, online reklamcılığa kadar birçok alanda deneyim sahibi kişilerdir. Bu kişiler, normal satış deneyimlerini, online ortamlara aktararak bu platformlar üzerinden gerçekleştirilen satışlarda önemli bir pay sahibidirler. E-ticaret sitelerinin kurulumu, ürünlerin yerleştirilmesi, satış ve pazarlama faaliyetlerinin yapılması, arama motoru optimizasyonları, çeşitli fenomenlerle reklam anlaşmaları gibi birçok konuda, e-ticaret uzmanı bilgi sahibi olmalıdır ve ticaretin yeni şeklinin mimarlarından biridir.
Siz de ticaretin bu yükselen şeklinde yerinizi almak istiyorsanız ve bu alanda kazançlı işler yapmak istiyorsanız, e-ticaret uzmanlığı tam da size göre bir meslek. Geleceğin meslekleri arasından önemli bir meslek olan e-ticaret uzmanı olmak için bu alanda belirli eğitimleri alarak gerekli pratiği yapmanız yeterli.
Biyomedikal Mühendislik
Tıp ve teknolojinin birleştiği bir alanda çalışacak olan Biyomedikal Mühendisler, geleceğin meslekleri arasında önemli bir noktada yer alıyor. Her geçen gün, teknoloji daha da gelişiyor ve tıp alanından yeni buluşlara imza atılıyor. Biyonik kol ve bacaklardan, yapay organlara kadar farklı alanlarda yeni gelişmeler, insanlığa farklı hastalıklar ve eksiklikler konusunda yeni imkanlar sağlıyor. Siz de geleceğe yön veren ve insanlığa tıp ve elektronik alanında faydalı olabilecek projelere imza atmak istiyorsanız, Biyomedical Mühendislik tam size göre.
Biyomedikal Mühendislikte hem tıp alanından bellim bir bilgi birikimi hem de elektronik mühendisliği ya da robotik mühendisliği gibi farklı alanlarda bilgi birikimi, tek bir kişide toplanacak. Bu kişiler edindikleri deneyimlerle, insan vücudu üzerinden çalışarak, çeşitli hastalıklarla mücadele edecek yeni ürünler geliştirebilecekler. Aynı zamanda bu kişiler, belli bir uzvu olmayan kişilere, yeni nesil elektronik uzuvlar geliştirerek, insanlığa çok önemli faydalar sağlayabilecekler. Siz de gelecekte insanlığa bu ve benzeri faydaları sağlamak istiyorsanız, Biyomedikal Mühendisliği sizin yapabileceğiniz bir iş.
Oyun Geliştiricisi
Oyun dünyası en popüler ve keyifli çalışma alanlarından biri. Dünya genelinden milyonlarca insan, yeni nesil oyunları oynuyor ve bu oyunlar sürekli gelişerek insanlara yeni deneyimler kazandırıyor. Özellikle, Metaverse (Sanal Evren) çalışmalarının hız kazanması, oyun geliştiriciliği alanını tahminlerimizden çok daha fazla büyütecek. Belki de internetin geleceği, oyun sektörü ile birlikte yazılacak! Peki bu kadar çok rağbet gören ve geleceği şekillendirecek oyunları kim geliştiriyor?
İşte bu noktada karşımıza, geleceğin mesleklerinden biri olan, oyun geliştiriciliği çıkıyor. Yazılım geliştiriciliği ile benzer bir iş olan oyun tasarımcılığında, kişiler temel olarak oyun yazılımlarının geliştirilmesinde rol alıyorlar. Arttırılmış gerçeklik gibi kavramların da işin içine girmesi ve internetin geleceği olarak görülen Metaverse evreni ile birlikte, oyun sektörü ve oyun geliştiriciliği çok önemli bir meslek haline gelecek. Kısacası oyun sektörü, artık internet üzerinde yapabileceğimiz hemen hemen her şeye sirayet edecek bir sektör olacak.
Siz de oyun oynamaktan keyif alıyor ve bu oyunların yaratım sürecinde rol almak istiyorsanız, oyun tasarımcılığı ya da oyun yazılımcılığı tam size göre bir meslek.
E-Sporcu
Oyun yazılımlarının gittikçe gelişmesi ve bu alana ilgini gittikçe artması, bu oyunların dünya genelinde spor olarak yapılması olanağını doğurdu. Artık oyun da bir çeşit spor olarak görülüyor ve e-spor adı altında çeşitli müsabakalar düzenleniyor. Bu müsabakaları milyonlarca kişi online olarak takip ediyor. Bu müsabakalarda yer alan profesyonel sporcular yani e-sporcular, çeşitli büyük kulüplerin sporcuları olarak görülüyorlar.
Oyun oynamaktan hoşlanıyor ve bu yeteneğinizi bir işe dönüştürmek istiyorsanız, siz de profesyonel bir e-sporcu olabilirsiniz. Farklı oyunlarda kendinizi geliştirebilir, bu oyunları dünya çapında iyi oynayan kişilerden biri de siz olabilirsiniz. Bir takımın sporcusu olabileceğiniz gibi, kendi takımızı da oluşturarak bu müsabakalarda yer alabilirsiniz. Bu alana girmeden önce e-spor müsabakalarını araştırarak bu alanda ön bir bilgi edinebilirsiniz.
Youtuber
Youtube ve video sektörü önemli sektörlerden biri artık. Hemen hemen her gün onlarca video izliyoruz ve bu videolar bu alanda çalışan profesyoneller tarafından oluşturuluyorlar. Siz de videolarınız ile belli alanlardan birinde bilinen bir kişi olmak ve deneyimlerinizi insanlarla paylaşmak istiyorsanız, Youtuberlık tam size göre.
Peki bir Youtuber olmak için ne gerekiyor? Öncelikle güzel bir video kayıt cihazınız olmalı. Bu profesyonel bir makine olabileceği gibi, kendi telefonunuz da olabilir. Bunun yanından tripod ve aydınlatma gibi yardımcı ekipmanlarınız da olmalı. Son olarak bir montaj programı edinmelisiniz ve artık hazırsınız. Siz de birbirinden ilginç videolar çekebilir ve bu videoları montajladıktan sonra, takipçilerinize sunabilirsiniz. Geleceğin mesleklerinden biri olan Yotuberlık özellikle gençler arasından çok moda bir meslek.
Bir youtuber olarak belli bir takipçi sayısına ulaşmayı başardığınızda, reklam gelirleri elde edebilecek hatta takipçilerinize videolarınız vasıtasıyla çeşitli ürünler satabileceksiniz. Aynı zamanda çeşitli markalar ile anlaşmalar yaparak, onların reklam yüzü olabileceksiniz.
Akıllı Şehir Uzmanı
Akıllı şehirler geleceğimizdeki şehirlere verebileceğimiz en güzel isimlerden biri. Çünkü çeşitli akıllı sistemler ile insan hayatını daha da kolaylaştıracağımız bu akıllı şehirlerde, insanların kullandığı hemen hemen her şey nesnelerinden interneti ile yönetilebilir bir durumda olacak. Bu akıllı sistemler elektrikten, aydınlatmaya, sulama sitemlerinden, güvenliğe kadar birçok alanda hizmetimizde olacak. Hal böyle olunca, akıllı şehirlerin yönetilmesinden sorumlu teknik bir ekip de gerekecek. İşte bu noktada karşımıza, geleceğin mesleklerinden biri, Akıllı Şehir Uzmanlığı çıkıyor.
Akıllı Şehir Uzmanları, IoT (Internet of Things) yani Nesnelerin İnterneti bünyesinden çalışan akıllı şehir sistemleri ile ilgili bilgi ve deneyim sahibi uzman kişiler olacaklar. Bu kişiler, akıllı şehir sistemlerinin tasarımından, kurulumundan ve işletilmesinden sorumlu olacak. Siz de internet üzerinden birbirine bağlı bu sistemleri tasarlamak, yönetmek ve bu alanda insanlığa faydalı olmak istiyorsanız, Akıllı Şehir Uzmanlığı size göre bir meslek olabilir. Bu noktada işin içine hem tasarım, hem elektronik hem de insan bilimi gireceği için oldukça keyifli bir meslek dalı olabilecek Akıllı Şehir Uzmanlığı, gelecekte önü açık mesleklerden.